Uniunea Europeană se pregătește să răspundă cu măsuri dure la tarifele comerciale impuse de SUA începând cu 2 aprilie, zi pe care președintele Donald Trump a numit-o „Ziua eliberării”. Bruxelles-ul analizează variante de represalii care ar putea merge până la blocarea accesului unor bunuri și servicii americane pe piața europeană, potrivit publicației El País.
Dacă acest conflict comercial escaladează, consecințele ar putea fi imprevizibile și de amploare globală.UE Amenință cu Represalii Comerciale
În contextul în care SUA intenționează să impună tarife reciproce asupra produselor importate din UE, Comisia Europeană ia în considerare o gamă largă de răspunsuri, inclusiv:
Taxe vamale suplimentare pentru bunurile americane, similar cu măsurile din 2018 și 2021. Restricționarea accesului unor produse și servicii americane pe piața europeană. Interzicerea participării companiilor americane la licitații publice și proiecte finanțate din bugetul UE.
Potrivit unei surse de rang înalt din Comisia Europeană, „nu există linii roșii” în ceea ce privește măsurile de retorsiune pe care UE le poate adopta.Relațiile Comerciale UE-SUA: O Miză de Miliarde
Statele Unite și Uniunea Europeană au una dintre cele mai mari relații comerciale din lume, cu schimburi bilaterale de aproximativ 975 de miliarde de dolari anual.
UE exportă mult mai multe bunuri în SUA decât importă, având un excedent comercial de 235 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, în sectorul serviciilor, SUA sunt în avantaj, cu un excedent de 75,6 miliarde de dolari în 2024.
Dacă SUA vor impune tarife generalizate pe 2 aprilie, UE s-ar putea vedea nevoită să răspundă nu doar în domeniul bunurilor, ci și în cel al serviciilor digitale, financiare și de proprietate intelectuală.Instrumentul Anti-Coerciție: O Măsură Extremă?
O posibilă armă în acest conflict este instrumentul anti-coerciție, aprobat recent de Bruxelles, care ar permite:Blocarea importurilor de bunuri și servicii americane. Interzicerea accesului companiilor americane la piețele strategice europene. Limitarea investițiilor SUA în sectoare cheie din UE.
Până acum, acest mecanism a fost conceput pentru a contracara presiunile comerciale ale Chinei, dar ar putea fi folosit acum împotriva Washingtonului.
Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!
Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.