Bulgaria este aproape de finalizarea cerințelor pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2026, conform unei analize a Institutului pentru Economie de Piață (IME). Țara a atins un nivel al inflației de 2,6% la sfârșitul anului 2024, care este ușor peste plafonul impus de Tratatul de la Maastricht, de 2,5%. Această diferență de 0,1% nu este considerată un impediment pentru integrarea Bulgariei în zona euro. Progresul țării este susținut de respectarea criteriilor economice ale Uniunii Europene, în special în privința inflației și stabilității economice. Autoritățile bulgare urmează să transmită solicitările oficiale către Bruxelles și Frankfurt până pe 31 ianuarie 2025, pentru a obține rapoartele de convergență necesare aderării.
Pe de altă parte, România nu are o dată clară pentru adoptarea monedei euro, estimările indicând cel mai devreme anul 2029. Obstacolele majore sunt inflația ridicată, deficitul bugetar peste pragurile UE, lipsa participării la Mecanismul Cursului de Schimb II (MCS II) și ratele ridicate ale dobânzilor pe termen lung. De asemenea, România trebuie să efectueze reforme legislative pentru a se armoniza cu normele europene. Aceste dificultăți fac ca procesul de integrare al României în zona euro să fie mai îndepărtat în comparație cu Bulgaria.
Astfel, în timp ce Bulgaria își continuă progresul pentru a adopta euro în 2026, România încă trebuie să depășească numeroase obstacole economice și structurale pentru a îndeplini toate criteriile necesare integrării în zona euro.
Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!
Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.