Românii care se apropie de vârsta de pensionare, dar nu au acumulat minimul de 15 ani de vechime în muncă

Românii care se apropie de vârsta de pensionare, dar nu au acumulat minimul de 15 ani de vechime în muncă, mai au la dispoziție o oportunitate limitată pentru a-și completa stagiul de cotizare. Potrivit legislației în vigoare, până la finalul lunii august 2025, este permisă cumpărarea de vechime în muncă, în baza Ordonanței de Urgență nr. 163/2020.

Cât costă un an de vechime în muncă?
În contextul în care salariul minim brut a crescut la 3.000 de lei încă din ianuarie 2023, costul pentru cumpărarea vechimii este mai mare decât în anii anteriori. Astfel, un an de vechime în muncă costă 9.000 de lei, echivalentul contribuției lunare (750 lei) înmulțit cu 12 luni.

Cine poate beneficia?
Pot beneficia de această opțiune persoanele care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani, necesar pentru a primi pensie pentru limită de vârstă. Este permisă cumpărarea a cel mult 6 ani retroactiv, anterior încheierii contractului de asigurare socială.

„Cetățenii pot încheia un contract de asigurare socială și pot depune o declarație pe proprie răspundere că nu desfășoară activități sau nu obțin venituri din activități independente”, a explicat Isabel Bogdan, directorul Casei Județene de Pensii Vaslui.

Noutate importantă: ce faci dacă ai pierdut carnetul de muncă?
Conform Ordonanței 163, dacă carnetul de muncă este pierdut sau deteriorat, perioadele de vechime pot fi totuși valorificate, cu condiția ca documentul să fi fost scanat conform Hotărârii de Guvern nr. 1.768.

Interes ridicat: Mii de români au apelat deja la această măsură
Doar în județul Vaslui, în decurs de un an, 116 persoane au încheiat astfel de contracte, cu o valoare totală de peste un milion de lei. La nivel național, peste 23.000 de români au apelat la această soluție pentru a-și completa stagiul de cotizare și a se asigura că vor beneficia de pensie la atingerea vârstei legale.

Cum poți cumpăra vechime în muncă?
Procedura este simplă și presupune următorii pași:

Depune o cerere la Casa Județeană de Pensii.

Atașează:

Copie după cartea de identitate

Declarație pe proprie răspundere că nu ai beneficiat de pensie sau indemnizație de șomaj în perioada vizată.

Completează formularul online de pe site-ul CNPP (Casa Națională de Pensii Publice).

Tipărește formularul, semnează-l olograf, apoi mergi personal cu actele la Casa de Pensii.

Dacă depui documentele pentru altă persoană, trebuie să ai acte justificative în original și copie.

Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!

Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.