Rețeta tradițională de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat, pregătită de Mirela Vaida

Rețeta tradițională de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat, pregătită de Mirela Vaida

Mirela Vaida a împărtășit rețeta cozonacului moldovenesc pe care o făcea mama ei acasă. Este o rețetă simplă, fără măsurători exacte, bazată pe experiență și pasiune pentru bucătăria tradițională.


Ingrediente pentru aluat

  • Aproximativ 2 kg de făină albă

  • Apă minerală (pentru un aluat mai aerat)

  • Sare

  • Zahăr

  • Drojdie (umedă sau uscată, dizolvată în lapte cald)

  • Unt gras (tăiat cubulețe)

  • Smântână grasă

  • 1 lămâie (coaja rasă)

  • Esențe (rom, lămâie, portocală)

  • 6 ouă

  • Lapte cald


Mod de preparare aluat

  1. Se presară sarea peste făină, iar în mijloc se face un loc unde se pune zahărul.

  2. Se adaugă drojdia dizolvată în lapte cald și se începe amestecarea.

  3. Se adaugă untul tăiat cubulețe, câteva linguri de smântână, apoi ouăle.

  4. Se pun 6-7 gălbenușuri, amestecând bine.

  5. Se adaugă lapte, coaja rasă de lămâie și esențele.

  6. Pentru a obține un aluat pufos, se adaugă și apă minerală.

  7. Se frământă bine până devine elastic și se lasă la dospit aproximativ o oră, acoperit cu un prosop.


Ingrediente pentru umplutură

  • 1 kg de miez de nucă

  • Zahăr

  • Cacao

  • Lapte

  • Esențe (rom, portocală, lămâie)

  • Rahat tăiat cubulețe (dat prin zahăr pudră)

  • Stafide


Mod de preparare umplutură

  1. Se amestecă miezul de nucă cu zahăr și cacao.

  2. Se adaugă laptele, puțin câte puțin, până se obține o pastă densă, dar nu lichidă.

  3. Se adaugă esențele și se lasă umplutura la odihnit.


Asamblare și coacere

  1. Se ia aluatul dospit și se împarte în patru părți pentru doi cozonaci.

  2. Se întinde fiecare bucată de aluat și se întinde umplutura de nucă pe toată suprafața.

  3. Peste umplutură se adaugă rahaturile și stafidele.

  4. Se rulează fiecare foaie și se împletesc două câte două, apoi se așază în tăvi unse cu unt.

  5. Se lasă la dospit încă 10 minute înainte de coacere.

  6. Se unge cozonacul cu un amestec de gălbenuș și ulei de măsline.

  7. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 45 de minute.

Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!

Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.