Premierul Marcel Ciolacu a făcut joi o serie de precizări importante cu privire la noile cărți electronice de identitate

Premierul Marcel Ciolacu a făcut joi o serie de precizări importante cu privire la noile cărți electronice de identitate (CEI), care urmează să fie tipărite începând cu 20 martie. Acesta a subliniat clar că pe noile documente va apărea informația legată de sexul persoanei, definit în mod tradițional ca feminin sau masculin, și nu „gen”, evitând astfel orice conotație asociată curentului woke.

Sexul, nu „genul”: Poziția fermă a Guvernului
„Noile cărți de identitate care vor fi tipărite începând din 20 martie vor conține informații legate de sexul persoanei – care nu poate fi decât feminin sau masculin, și nu de gen. Așa este normal!
Acest Guvern nu va permite strecurarea perfidă a unor elemente woke în legislația românească!”, a transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.

Prin această declarație, premierul transmite un mesaj clar legat de politica identitară a actualului executiv, refuzând introducerea unor termeni controversați în documentele oficiale ale statului român.

Ce conțin noile cărți de identitate electronice (CEI)
Conform deciziilor adoptate în ședința de Guvern, noile buletine vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține următoarele elemente:

Fotografia titularului

Două amprente digitale

Certificat digital

Toate datele tipărite (nume, CNP, sex etc.)

Locul nașterii – disponibil doar în format electronic

Adresa de domiciliu și reședință – stocate electronic, nu vor mai apărea pe fața cardului CEI

Ce se întâmplă cu cipul? Este sau nu obligatoriu?
Întrebat de cetățeni despre controversatul „cip” din noul buletin, Marcel Ciolacu a oferit un răspuns clar:

„Cipul este opțional. Doar dacă doriți să călătoriți peste hotare”, a spus premierul în comentariile de pe Facebook.

Astfel, cei care nu doresc cartea de identitate cu CIP pot opta în continuare pentru varianta simplă, dar aceasta nu va putea fi folosită ca document de călătorie în spațiul european.

Documente gratuite, finanțate din PNRR
Procesul de implementare este susținut financiar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cetățenii nu vor plăti nimic pentru noile cărți electronice de identitate, până cel târziu în iunie 2026.

Ce hotărâri au fost adoptate:
Data realizării condițiilor tehnice pentru emiterea CEI

Procedurile de colectare și ștergere a datelor biometrice

Actualizarea normelor privind evidența persoanelor și actele de identitate

Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!

Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.