Într-un proces inedit, fostul președinte al României, Ion Iliescu, s-a trezit chemat în instanță, unde i se cer despăgubiri colosale de 5 miliarde de euro. O femeie l-a acuzat de uzurparea funcției și de încetarea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale, însă demersul său juridic a fost blocat din cauza unor nereguli procedurale.
Cerere surprinzătoare în instanță: despăgubiri de miliarde de euro
Pe 11 august 2023, la Judecătoria Sectorului 5 a fost înregistrat un dosar în care Ion Iliescu era citat ca pârât. Reclamanta, identificată prin inițialele A.A.M., solicita instanței să îl oblige pe fostul președinte la plata unei sume astronomice, de 5 miliarde de euro. Aceasta l-a acuzat pe Iliescu de uzurparea funcției și de oprirea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale, însă documentația depusă nu conținea suficiente argumente legale care să susțină aceste acuzații.
Deși gravitatea acuzațiilor a atras atenția, instanța a analizat cererea conform articolului 200 alin. (1) din Codul de procedură civilă și a constatat că aceasta nu respecta cerințele legale.
Unul dintre principalele impedimente în desfășurarea procesului a fost stabilirea taxei judiciare de timbru. Având în vedere suma colosală cerută ca despăgubire, taxa s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de euro, echivalentul a 1% din pretențiile reclamantei. Judecătoria Sectorului 5 i-a cerut acesteia să completeze cererea și să achite taxa, însă femeia nu a reușit să îndeplinească aceste obligații.
Conform procedurii, reclamanta avea la dispoziție un termen de 10 zile pentru a depune o copie a cererii de chemare în judecată, documentele justificative și o motivare legală a acuzațiilor. De asemenea, i s-a oferit posibilitatea de a solicita ajutor public judiciar în termen de 5 zile, în cazul în care nu putea suporta costurile procesului.
Instanța decide anularea cererii
După primirea notificării pe 13 octombrie 2023, reclamanta nu a reușit să remedieze problemele semnalate de instanță și nu a achitat taxa de timbru. Drept urmare, pe 6 martie 2024, Judecătoria Sectorului 5 a decis anularea cererii, constatând că neregularitățile nu au fost soluționate în termenul legal.
Conform articolului 200 alin. (4) din Codul de procedură civilă, reclamanta mai are posibilitatea de a depune o cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Până în prezent, nu există informații despre o eventuală contestare a deciziei.
Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!
Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.