Statul a început procesul de recuperare a sumelor obținute ilegal din chirii de către fostul președinte al României, Klaus Iohannis. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că instituția pe care o conduce așteaptă în prezent extrasul de carte funciară pentru a continua demersurile legale.
Statul a demarat procesul de recuperare a sumei de 300.000 de euro de la Klaus Iohannis, bani obținuți ilegal din închirierea imobilelor pe care ulterior le-a pierdut în instanță.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a fost întrebat dacă președintele Iohannis va primi o somație pentru a plăti chiriile obținute ilegal sau dacă Ministerul, respectiv statul român prin ANAF, va întreprinde demersuri pentru a obține un titlu executoriu și a-l executa pe Iohannis în vederea recuperării banilor de chirii.
„S-a întabulat pe statul român acea parte a clădirii despre care am vorbit și în ultimele discuții pe această temă.
După ce avem extrasul de carte funciară putem să demonstrăm că statul este proprietar și urmează pașii de recuperare a sumelor care au fost încasate de cei care într-o perioadă anume au încasat chirii sau alte venituri în urma cedării folosinței acestor bunuri”, a declarat acesta la Antena 3 CNN.
Oficialul a fost întrebat, de asemenea, la ce variantă se gândește să opteze, dacă va alege o notificare de conformare pentru a obliga familia să plătească.
„(Notificare – nr.) De recuperare, o stabilim imediat ce vine extrasul de carte funciare și vom comunica.
Avem instituțiile abilitate să fac facă acest lucru, avem ANAF-ul, avem juriștii din Ministerul Finanțelor și cu siguranță imediat ce avem extrasul de carte funciară facem cu fermitate următorul pas”, a spus el.
În luna ianuarie, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au publicat motivarea referitoare la cazul celor două case aflate în litigiu și care îi aparțin fostului președinte al României, Klaus Iohannis.
În document, se prezintă detaliile cazului referitor la o acțiune civilă inițiată de reclamanta A. pe 7 aprilie 2016, prin care aceasta solicita nulitatea absolută a unui certificat de moștenitor emis de Statul Român și rectificarea cărții funciare pentru un imobil din Sibiu.
În prima instanță, Tribunalul Hunedoara a respins cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de reclamantă și a respins mai multe excepții ridicate de părți, inclusiv excepția de netimbrare a cererii de intervenție și excepția lipsei calității procesuale active a reclamantei. Astfel, acțiunea civilă a fost respinsă, iar cererile de intervenție în interes propriu au fost, de asemenea, respinse.
Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul formulat de reclamanta A. împotriva sentinței Tribunalului Hunedoara, menținând decizia primei instanțe și respingând cererea de plată a cheltuielilor de judecată depusă de anumite părți.
Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!
Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.