Prin succesiune se înțelege procesul juridic prin care bunurile unei persoane care a decedat sunt transmise legal către moștenitorii săi legali sau testamentari.
În România, succesiunea se deschide în momentul decesului persoanei și are loc fie prin intermediul unui notar public, fie prin instanța de judecată, în cazul în care moștenitorii nu se înțeleg.
Moștenitorii legali sunt cei care au un drept consacrat de lege să primească o parte din averea defunctului. În general, aceștia sunt rudele de sânge ale defunctului, împărțite în 4 clase de moștenitori legali:
Descendenții: copiii și nepoții defunctului;
Ascendenții privilegiați (părinții) și colateralii privilegiați (frații și surorile);
Ascendenții ordinari: bunici și străbunici;
Colateralii ordinari: unchi, mătuși, veri.
Pe de altă parte, moștenitorii testamentari sunt persoanele desemnate de defunct printr-un testament valid să primească o parte sau întreaga moștenire, indiferent de relația de rudenie.
Foarte important, Codul Civil arată că succesiunea trebuie să fie deschisă la un an de la decesul persoanei. Dacă termenul este depășit, moștenitorii pot ajunge să plătească anumite costuri suplimentare pentru moștenire, cum ar fi taxe neplătite. Sau se pot trezi că moștenirea intră în proprietatea statului, dacă bunurile sunt declarate vacante.
Ce se întâmplă de fapt dacă un moștenitor nu se prezintă la succesiune
Dacă un moștenitor nu se prezintă la succesiune, consecințele pot varia în funcție de circumstanțe.
Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!
Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.