Cât costă un kilogram de carne de miel pentru Paște 2025? „Oricine își poate permite o pulpiță”

Pe 20 aprilie, creștinii ortodocși și catolici vor sărbători Paștele, marcând Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Piețele și oboarele din întreaga țară, precum și marile magazine au început deja comercializarea cărnii de miel. Libertatea a mers în Piața Obor din București, unde zeci de comercianți ofereau spre vânzare carne de miel.

Cât costă carnea de miel în Piața Obor

Sâmbătă dimineață, forfota este mare în Piața Obor din București. Deși afară e frig și sunt doar câteva grade în termometre, gospodinele au ieșit la tradiționalele cumpărături de weekend.

Nici vântul puternic nu le-a ținut în case. „Nu încep încă cu mielul, că mai avem timp. Astăzi doar pentru zarzavat, că sunt în post. Iau niște lobodă să fac o ciorbică și niște dragavei. Merge cu puțin orez”, ne spune o doamnă.

Cu toate acestea, și-a aruncat o privire printre lăzile frigorifice pline cu carne de miel. „Domle, la 35 de lei kilogramul, o să iau și eu o pulpă. O bag la cuptor cu niște cartofi și-am terminat bâlciul. Nu mai fac și ciorbă, că mergem la soră-mea, în Pantelimon”, continuă ea.

Un miel întreg poate să coste și 600 de lei

„Miel Dobrogea, fraged și gustos, proaspăt” – acesta este mesajul cu care își întâmpină clienții o vânzătoare. Jumătățile de miel se vând cu 35 de lei kilogramul, însă în unele zone se poate găsi pulpă de miel și la 26 de lei kilogramul.

În Piața Obor, pulpele de spate se comercializează cu 40 de lei kilogramul, cotletul de miel este mai scump, ajungând la 45 de lei, iar ceafa de miel pentru friptură se vinde la 40 de lei kilogramul.

Aici se găsesc miei proaspăt sacrificați. Un miel întreg, care poate cântări între 12 și 15 kilograme, se vinde cu 40 de lei kilogramul. Astfel, prețul unui miel întreg poate ajunge și la 600 de lei.

„Oricine își poate permite o pulpiță de miel pentru masa de Paște”

Domnul Eugen a venit cu miei în Piața Obor din Babadag, Tulcea. „Prețurile nu sunt mai mari ca anul trecut, chiar dacă totul s-a scumpit, de la mâncare la transport… Dar ce să facem? Prețurile chiar sunt pentru toate buzunarele. Oricine își poate permite o pulpiță de miel pentru masa de Paște! Noi vă așteptăm cu marfă proaspătă”, spune acesta.

În discuție intervine un cumpărător venit din Botoșani. „La noi s-a anunțat că mieii se vând în viu cu 20-22 de lei kilogramul. Asta înseamnă că, dacă un miel are în jur de 25 de kilograme, trebuie să plătești aproximativ 500 de lei. Depinde de om, de comerciant… Dar, până la urmă, e mai convenabil să-l cumperi direct tranșat din piață”, explică botoșăneanul.

40% dintre români își doresc carne de miel sau de ied

Potrivit unui sondaj, peste jumătate dintre românii chestionați (56%) au declarat că își vor face cumpărăturile cu o săptămână înainte de Paște. Alți 18,8% au început deja pregătirile, în timp ce 17% lasă aceste achiziții pentru ultimele zile.

Dintre cei chestionați, 30,8% preferă carnea de miel pentru masa de Paște, iar 9,3% optează pentru carnea de ied. În schimb, 51% nu au o preferință clară pentru un anumit tip de carne, dar intenționează să o includă în meniu.

Sondajul evidențiază faptul că, deși carnea de miel este apreciată în mod tradițional în perioada Paștelui, consumul său anual rămâne relativ scăzut în comparație cu alte tipuri de carne.

Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!

Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.