După ce mai multe exponate din tezaurul dacic au fost furate dintr-un muzeu din Olanda, jurnaliștii din Țările de Jos notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite.
„Poliţia investighează un vehicul suspect şi a primit un raport privind un incendiu de maşină în jurul orei 4:15 la intersecţia dintre Grolloërstraat şi Marwijksoord, lângă Rolde. În apropierea maşinii incendiate nu a fost găsit nimeni, iar ocupanţii s-ar fi transferat într-un alt vehicul, posibil legat de furt”, scriu jurnaliştii de la NL Times.
Polițiștii au deschis o anchetă pentru a afla cine este autorul jafului, dar și câte persoane au fost implicate. Din cauza incidentului, muzeul va rămâne închis tot weekendul.
Istoricul de artă Arthur Brand, citat de jurnaliști, spune despre jaf că face parte dintr-o „tendinţă tulburătoare” și că niciun muzeu nu este suficient de capabil să se protejeze pe deplin.
„Hoţii şi-au dat seama că această metodă funcţionează. Cerul este limita; porţile sunt larg deschise. Acest lucru este profund îngrijorător sub toate aspectele. Poliţia şi guvernul trebuie să găsească răspunsuri rapid”, a spus istoricul.
De asemenea, presa olandeză spune despre obiectele furate că sunt comori arheologice de neînlocuit care reprezentau civilizaţia dacică, care a prosperat în România de astăzi, înainte de a fi cucerită de romani în anul 106 d.Hr.
În plus, este prima dată cânt expoziția este prezentată la nivel internațional și la această scară. Aceasta a inclus articole precum bijuterii ceremoniale şi obiecte religioase datând din secolul al XX-lea î.Hr.
Istoricul s-a arătat îngrijorat cu privire la probabilitatea ca obiectele să fie recuperate, explicând că aurul furat este adesea topit pentru valoarea sa materială.
Acum trei ani, în noiembrie 2022, monede celtice în valoare de câteva milioane de euro au fost furate dintr-un muzeu german. Potrivit oficialilor, jefuitorii au întrerupt în timpul jafului serviciile de telefonie și internet.
„Au deconectat întreaga localitate Manching”, a declarat primarul Herbert Nerb pentru Sueddeutsche Zeitung. „Muzeul este de fapt o locație de înaltă securitate. Dar toate conexiunile cu poliția au fost întrerupte”.
Conform unor experți dacă tezaurul dacic ar fi topit acesta ar valora doar câteva zeci de mii de euro.
Rămasă fără tezaurul DACIC, România ar putea încasa despăgubiri considerabile de la Țările de Jos. Bijuteriile și coiful erau asigurate
România ar putea fi despăgubită considerabil de către Olanda după ce tezaurul dacic a fost furat de la Muzeul Drents din Assen, amplasat pe durata expoziției „Dacia! Imperiul Aurului și Argintului”, deschisă publicului din 7 iulie 2024. Expoziția s-ar fi încheiat mâine, 26 ianuarie 2025
Aceasta mai includea alte 673 de bunuri arheologice din metale prețioase de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc. Obiectele de aur dacic au atras 77.000 de vizitatori în ultimele 7 luni.
Piesele de aur au fost asigurate
Toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, în conformitate cu legislaţia românească şi practicile internaţionale privitoare la organizarea expoziţiilor.
„Atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locala, care a putut astfel să intervină imediat. În dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2025 sediul Muzeului Drents din Assen, Regatul Ţărilor de Jos, a fost ţinta unui atac ce a vizat sustragerea unor artefacte aflate în expoziţia „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”.
Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!
Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.