Avertisment Transelectrica: O pană de electricitate ar putea afecta România de Paște

Avertisment Transelectrica: O pană de electricitate ar putea afecta România de Paște

Un avertisment important a fost lansat de Transelectrica cu privire la posibilitatea unei pene de electricitate în România în perioada Paștelui, cauzată de surplusul de energie într-o zi cu un consum redus. Această situație ar putea surveni din cauza scăderii semnificative a consumului de energie, dar și a producției excesive de energie electrică din surse regenerabile.

De ce scade consumul de energie de Paște?

De Paște, consumul de energie electrică scade semnificativ în România, datorită faptului că industria este în mare parte oprită, iar mulți oameni sunt acasă și nu utilizează atât de multă energie electrică. În același timp, panourile fotovoltaice, datorită condițiilor meteorologice favorabile, produc energie la capacitate maximă.

Cum poate apărea fenomenul de supraproducție

Problema apare atunci când centralele mici și panourile fotovoltaice instalate pe casele prosumatorilor nu pot fi controlate sau oprite de la distanță. Acest lucru duce la o supraproducție de energie care depășește cererea, iar rețeaua electrică este forțată să se reseteze automat pentru a preveni o suprasolicitare dăunătoare. Transelectrica a explicat că există un grup de lucru european care analizează zonele cu potențial risc, având în vedere extinderea necontrolată a prosumatorilor.

Creșterea numărului de prosumatori și riscurile asociate

În prezent, în România există peste 200.000 de prosumatori, care au o putere instalată echivalentă cu 3 reactoare nucleare de la Cernavodă. Cu toate acestea, mulți dintre aceștia nu dețin baterii de stocare, ceea ce conduce la o suprasolicitare a rețelei electrice.

Pregătiri pentru un Paște cu consum redus de energie

„Ne pregătim și căutăm soluții adecvate. Având în vedere suprapunerea sărbătorilor Pascale atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru cei catolici, la nivel european s-a format un grup dedicat pregătirii funcționării Sistemului Electroenergetic interconectat”, a declarat Virgiliu Ivan, șeful Departamentului Energetic Național (DEN). Acesta a precizat că se analizează toate scenariile posibile, având în vedere și impactul unui consum minim de energie, ce ar putea atinge 2.000 MW.

Scenariile de risc și colaborarea europeană

În cel mai rău caz, în condițiile unui Paște cu vreme foarte frumoasă și radiație solară ridicată, România ar putea întâmpina dificultăți în gestionarea surplusului de energie. „Anul trecut, în prima zi de Paște, consumul minim a fost de 2.700 MW, iar anul acesta ne așteptăm la un consum și mai scăzut, în contextul creșterii cu aproximativ 1.000 MW a puterii instalate de prosumatori”, a adăugat Ivan. Transelectrica se află într-o strânsă colaborare cu instituțiile din România și cu rețelele interconectate europene pentru a pregăti un răspuns eficient în fața acestei provocări.

Nu uita să distribui acest articol și prietenilor tăi!

Disclaimer: Euro-Media.ro este un site independent, fără afiliere politică, care nu susține niciun partid sau ideologie politică.